11 Kasım 2013 Pazartesi

Pilav Nasıl Yapılır | Pirinç Pilavı Nasıl Yapılır

Pirinç pilavı her gün yenilse bile bıkmayacağımız, geleneksel Türk mutfağının başını tutan oldukça besleyici ve tok tutucu bir yemek türüdür. Birçok farklı yemekle birlikte tüketilebildiği için bir çok sofrada sıklıkla kullanılmaktadır. Pirinç pilavı yapımı basit gibi görünse de iyi bir pirinç pilavı yapabilmek için bazı önemli detaylar bulunmaktadır. Pirinç Pilavında Hangi Pirinç Türleri Kullanılır Yapılacak pilavın türüne göre seçilecek pirinç de değişiklik göstermektedir. İran pilavı ve uzak doğu tipi pilavlarda genellikle jasmin denilen ince taneli pirinç kullanılır. Geleneksel Türk mutfağındaki normal pirinç pilavı yapılacaksa seçeceğimiz pirinç osmancık veya baldo pirinç olmalıdır. Baldo pirinç osmancık pirince göre daha iri pirinç türüdür. Pirinç ile ilgili bir yemek yapılırken kırık pirinç kullanmamak gerekir. Kırık pirinç görüntü itibari ile iştah açıcı bir görüntüye sahip değildir. Bu yaptığınız yemeğin görünüşünü kötü gösterecektir. Ayrıca kırık pirinç yapısı gereği bozuk, tam anlamıyla tat vermeyen kalitesiz pirinçlerdir. Kırık pirinçleri dolma içi, sütlaç gibi tatların olduğu yemeklerde kullanılabilir. Pilav Pişirirken Pirinçlerin Yapışması Nasıl Önlenir Pilav pişirirken mutfak ile uğraşan herkesin dikkat ettiği önemli hususlardan biri yapılan pilavın pirincinin yapışmaması ve lapa olmamasıdır. Yapışmış ve lapa olmuş bir pilav hem görüntü bakımından hem de tat bakımından istenilen keyfi vermeyecektir. Pilav pişirirken pirincin yapışmasını önlemek için herkesin kendine göre bir yöntemi olabilir. Bir çok yöntem ile pirinçlerin yapışması ve lapa olması önlenebilir. En çok kullanılan yöntemlerin başında pirincin nişastasını alma yöntemidir. Bu yöntemde pilav için hazırlanan pirinci öncelikle içinde birkaç damla limon bulunan sıcak suya pirinci ekleyip bir süre bekletmek olacaktır. Yaklaşık 1 saat bu suda bekleyen pirinçleri daha sonra bol soğuk suyla yıkadığımızda içeriğindeki tüm nişastadan arındırmış olacağımız için yapışmasını engelleyebiliriz. Pirinçleri bu şekilde suda bekletme yapamıyorsak, pişirirken içine birkaç damla limon eklememiz yine pilavın lapa ve yapışmasını önleriz. Ayrıca pilavın tavaya yapışmasını engellemek için yapışmayan bir tencere kullanmakta faydalı olacaktır. Pilavı hazırlarken karıştırmak amacıyla tahta kaşık kullanmak daha sağlıklı olacaktır. Pilavda Pirinç ve Su Ölçüsü Nasıl Ayarlanır Pirinç pilavı yaparken en çok dikkat etmemiz gereken hususların başında pirinç ve su ölçüsü olmalıdır. Ne kadar pirinç ekleniyorsa ona göre miktarda su eklenmelidir. Bu ölçüler her pirinç ve yapılacak pilav türüne göre değişiklikler göstermektedir. Örneğin ince taneli jasmin adı verilen pirinç ile pilav yapılacaksa bu pirinç türünün su tutma özelliği az olduğu için az su eklenmelidir. Jasmin pirinci ile yapılacak pilavlarda her jasmin pirinci ölçüsünde su kullanılmalıdır. Öte yandan osmancık ve baldo pirinci ile pilav yapılacaksa her 1 ölçü konulacak pirinç için 1,5 ölçü su konulmalıdır. Jasmin pirincine göre baldo ve osmancık pirincine daha fazla su katılmasının sebebi bu iki pirinç türünün daha kalın taneli olması ve daha çok su tutmasından dolayıdır. Pirinç Pilavı Malzemeleri 2,5 su bardağı pilavlık pirinç 3 su bardağı et suyu veya tavuk suyu 1/2 paket margarin Yeterince tuz İsteğe göre arpa veya tel şehriye kullanabilirsiniz Pirinç Pilavı Hazırlanışı Pirinçleri ayıklayıp yıkadıktan sonra, el dayanabilecek kadar tuzlu ılık suda ıslatalım. Su soğuyunca, suyunu süzelim. Kalın bir tencerede , margarin yağını eritip, pirinçleri ilave ederek, kavurmaya başlayalım. Ara sıra karıştırmak şartı ile pirinçleri kırmadan iyice kavuralım. Pirinçler tane tane olunca, yeterince tuz ve üst seviyesine çıkacak kadar kaynar suyu bir seferde tencereye katıp, pirinçleri düzenledikten sonra ağzı kapalı olarak kaynayıncaya kadar hızlı, kaynadıktan sonra kısık ateşte pirinçler s

Kaynak : Pilav Nasıl Yapılır | Pirinç Pilavı Nasıl Yapılır |

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder