11 Kasım 2013 Pazartesi

Fırında Sütlaç Tarifi | Fırında Sütlaç Nasıl Yapılır

Sütlaç Rumeli mutfağına ait ana malzemeleri süt, pirinç ve şekerden oluşan Türk mutfağı içinde en çok yapılan sütlü tatlılardan biridir. Adının kökeni sütlü aş dan gelmiştir. Sütlü aş eskiden sadece süt ve pirinçten yapılırdı. Daha sonra içine şeker ilave edilerek bir tür tatlı haline gelmiştir. Kıvamı ve ana malzemeleri dışındaki malzemeler kişilerin damak zevkine göre değişebilmektedir. Süt ile yapılmasından dolayı hafif bir tatlıdır. İsteğe göre tarçın ve meyve tanecikleriyle tatlandırılabilir. Bu yazımızda sizlere ana malzemelerle basit ve lezzetli sütlaç tarifini göstereceğiz Sütlaç Malzemeleri Aşağıdaki malzemeler 4 kişilik sütlaç tarifi içindir. 5 su bardağı süt Yarım su bardağı pirinç 1 su bardağı toz şeker 1 çorba kaşığı nişasta 1 çorba kaşığı pirinç unu 1 çay kaşığı vanilaya Yarım çay kaşığı ufalanmış damla sakızı Sütlaç Tarifi Sütlaç içine koyacağınız pirinci 6 saat önce suya koyup bekletin. Bu işlem sütlaç içindeki pirinç tanelerinin daha büyük, daha yumuşak ve tane tane olmasını sağlayacaktır. 6 saat önce suda beklettiğiniz pirinci bir tencerede az miktarda su ile haşlayın. Ayrı bir tencerede 5 su bardağı sütü ekleyin. Sütün içine 1 çay kaşığı vanilya koyun. Yarım çay kaşığı ufalanmış damla sakızını koyun. 1 su bardağı şekeri koyun. Bu karışımı tencere içindeki süt ile birlikte iyice karıştırın. Küçük bir kapta pirinç unu ve nişastayı kuru halde iyice karıştırın. Üzerine biraz su ekleyip karıştırmaya devam edin. Tencere içindeki süt kaynamaya başladığında pirinç unu, nişasta ve su ile yaptığımız karışımı yavaşça içine ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Karıştırmaya devam ederken az miktarda suda haşladığınız pirinci tencereye ilave edin. Tüm bu karışımları istediğiniz kıvama gelene kadar ateş üzerindeki tencerede karıştırmaya devam edin. İstediğiniz kıvama geldiğinde tencereyi ocaktan alın. Soğumasını beklemeden kaplara boşaltın. Buraya kadar yaptığımız işlemler normal sütlaç yapımı için yeterlidir. Eğer fırında sütlaç yapmak istiyorsanız buraya kadar yaptığınız işlemlere ek olarak aşağıdaki işlemleri yapmalısınız. Fırında Sütlaç Tarifi Fırında sütlaç yapmak için yukarıdaki adımlara ilaveten yapacaklarınız şunlardır; Kapları bir fırın tepsisi içine koyun. Sütlacın üzerinin kızarıp içinin yanmaması için tepsinin içine bir miktar su koyun. Bu su sütlacın içinin yanmamasını sağlayacaktır. Tepsi içindeki sütlaç kaplarını 220 dereceye ayarlanmış fırına koyup 6 dakika ya da üzeri kızarana kadar bekleyin. Üzeri kızarmış olan sütlaçları fırından çıkartıp buzdolabına soğuması için koyabilirsiniz. 

Kaynak : Fırında Sütlaç Tarifi | Fırında Sütlaç Nasıl Yapılır |

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder