16 Kasım 2013 Cumartesi

Çay Nasıl Demlenir | Çay Nasıl Yapılır | Çay Demleme

Çay Nasıl Demlenir | Çay Nasıl Yapılır | Çay Demleme


Çay, türüne göre yapraklarının işlenmesi ve kurutulması daha sonra da haşlanması ile yapılan bir içecek türüdür. Ülkemizde oldukça tüketilir, kimi zaman yorgunluk sonrasında, kimi zaman sohbetler arasında tercih edilmektedir. Çay demlenmesi herkes tarafından bilinse de iyi bir çaydemlemek adeta ustalık istemektedir. Tadı damağınızda kalması için kullandığınız çayın, suyun kalitesi haşlanma süresinin belirlenmesi önemlidir. Sizlere bu yazımızda çay demlemenin püf noktalarını göstermeye çalışacağız.

Çay Demlemek için İhtiyaç Listesi


  • Arıtılmış içme suyu
  • İhtiyacınız kadar kaliteli ve taze çay
  • Şeker
  • Çaydanlık
  • Bardak

Çay Nasıl Demlenir


Çayı demlemeye başlamadan önce mutlaka içeceğiniz miktarı tespit etmeniz gerekmektedir. Bu şekilde en uygun malzeme miktarını bilirsiniz. Biz 10 bardak için örnek vereceğiz.
  • Demliğe bardak başına 1 çay kaşığı çay koyun. 10 bardak çay içecekseniz 10 kaşık koymalısınız.
  • Porselen demlik kullanmak çayınızın haşlanırken taze kalmasını ve iyi demlenmesini sağlayacaktır.
  • Çaydanlığa koyduğunuz çayın üzerine çok az miktarda soğuk su ekleyin ve bu suyu dökün. Bu şekilde yapmanız çayın nemlenmesini sağlar. Buda çayı demlerken hızlı pişmesini engelleyeceği için daha uzun demlenme süresi sağlayacak ve aynı zamanda daha berrak olmasına yardımcı olacaktır.
  • Çaydanlığın alt bölmesine yani sadece suyu kaynatacağınız bölüme yarısına gelecek kadar su koyun. Bu suyu ocağın üzerine koyun daha sonra demliği  bu alt bölmenin üzerine koyun. Bu şekilde üstteki çayın ısınmasını sağlayacaksınız.
  • Alt bölmedeki su kaynadığında, üst bölmedeki demliğe yeterli miktarda kaynar su boşaltın. Dilerseniz damak zevkinize göre içine bir kaç tane karanfil atarak farklı bir aroma verebilirsiniz.
  • Ayrıca demliğe bir adet kesme şeker atarsanız çayınızın rengi daha güzel oalcaktır.
  • Demliği içinde su bulunan alt bölümdeki çaydanlığın üzerine oturtun ve ocağın alevini mümkün olduğu kadar kısın. Bu şekilde çayınız uzun bir süre pişmeden demlenmesine devam edecektir.
  • Çayı içmeye başlamadan önce mutlaka demliğin kapağını açın. Üzerinde çay birikintisi olmamasına dikkat edin. Tüm çayın çöktüğüne emin olun. Tüm çay demlikte çökmeden içmeniz durumunda çayın daha acı olduğunu fark edebilirsiniz. Bu yüzden sabırlı olup beklemekte demlediğiniz çayın daha kaliteli olmasını sağlayacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder